تجربه ای لوکس از   تور استانبول  همراه با ایوار
ایران, مازندران

آشنایی با تنگ دار نوشهر ، مازندران | Nowshahr 

تور تابستان 1403 تور لحظه آخری

تنگ دار نوشهر

در این مقاله از معرفی جاهای دیدنی ایران به سراغ یکی از جاذبه های بسیار زیبای نوشهر یعنی تنگ دار می رویم. تنگ دار یکی از جاهای بسیار دیدنی در استان مازندران و در جنوب شهرستان نوشهر و روستای کوشکسرا است. در ادامه با تاپ تراول همراه باشید.

تنگ دار یکی از جاهای بسیار دیدنی در استان مازندران و در جنوب شهرستان نوشهر و روستای کوشکسرا است. در کف این دره رودخانه دائمی کرکرود جریان دارد که سرچشمه آن از ارتفاعات منطقه است و بعد از عبور از روستای کوشکسرا و غرب شهرستان نوشهر به دریای خزر می پیوندد. این دره در مسیری با شیب کم قرار گرفته است و از پوشش های گیاهی انبوهی از جمله پرسیاوشان بر دیواره های صخرفه ای دره بهره مند است.

تنگ دار در حاشیه روستای کوشک‌ سرا از توابع نوشهر مازندران واقع شده است. این روستا در نقشه گوگل با نام اشتباه خُشکه‌ سرا ذکر شده است. رودخانه دایمی کُرکُرود در دل این دره جریان دارد. مسیر رودخانه ‌نوردی در طول تنگ 1600 متر است و پس از پشت سر گذاشتن آن با بالا رفتن از کوه به محوطه جنگلی خانیکان پا می ‌گذارید.

چهارصد متر آغاز تنگ را خوشان خوشان در حالی می ‌گذرانید که پای ‌تان حداکثر تا زانو در آب فرو رفته است. هرچه پیش می‌ رویم دیوارهای تنگ به هم نزدیک تر شده و هرچه مسیر باریک ‌تر می ‌شود آب عمیق تر میشود. گاهی آب با جریانی تند تا ساق پای‌ تان می‌ رسد و در قدم بعدی ناگهان تا سینه در آب فرو می لغزید. بنابراین بهتر است به صورت گروهی و پشت سر هم پیش بروید.

حتما در بخش‌ های عمیق از طناب استفاده کنید و حواس ‌تان برای کمک به اطرافیان باشد. درطول این مسیر، حتی در کم آب ‌ترین فصل، دست ‌کم سه ‌بار عمق رودخانه به‌ اندازه‌ ای می ‌رسد که ناچار هستید با شنا از آن عبور کنید؛ اما اگر شنا بلد نیستید نگران نباشید؛ به کمک طناب، جلیقه نجات و همراهان ‌تان نیز می ‌توانید این مسیر را طی کنید.

عمق آب در فصل‌ های مختلف متفاوت است؛ در بهار بیشترین مقدار آب و پایان تابستان کمترین عمق آن را تجربه خواهید کرد. در مسیر گونه‌ های مختلف خزنده و دوزیست مانند مار آبی، قورباغه، خرچنگ و مارمولک را می بینید که برای شما خطری ندارند و بدون ترس می ‌توانید از کنارشان بگذرید. پیمودن تنگ نیاز به انرژی زیاد دارد، پس از همان آغاز مسیر خودتان را خسته نکنید و سعی کنید رودخانه را تا آخرین حوضچه طی کنید و تمام این مسیر جذاب و پرفراز و نشیب را تجربه کنید.

تنگ دار نوشهر
تنگ دار نوشهر

در بخش هایی از مسیر پیمایش‌ رودخانه، به حوض ‌ها یی طبیعی برخورد  می کنید که ماجراجویی در این تنگه را به اوج می ‌رساند. در این قسمت ‌ها میتوانید عمق مناسب را بررسی کرده و در صورت نبودن تخته سنگ در بستر رودخانه، یک تجربه پرهیجان از شیرجه به دل طبیعت را در کارنامه خود ثبت کنید. افراد محلی راهنمای خوبی برای نشان دادن این قسمت‌ ها به شما هستند.

برای یک شیرجه خوب ابتدا در عمق آب کمی شنا و عمیق‌ ترین محل مناسب برای پرش را پیدا کنید. سپس یکی دوبار از ارتفاع پایین به صورت معمولی در آب بپرید و همه چیز را بیازمایید و سرانجام از نقطه بلندتر شیرجه در آب را تجربه کنید. اگر اولین بار است که می ‌خواهید تجربه‌ شیرجه در این حوضچه ها را داشته باشید تنگ دار مکان چندان مناسبی نیست و بیشتر احتیاط کنید.

در صورت خسته نبودن هنگام بازگشت از تنگ می ‌توانید به بازدید جنگل خانیکان در فاصله پنج شش دقیقه ای از پارکینگ بروید. این پارک، جاده خاکی پرشیب اما بسیار زیبایی دارد که مناظر متفاوتی از جنگل ‌های شمال را پیش روی ‌تان می ‌گذارد. در حاشیه جاده می ‌توان زیرانداز پیک نیک پهن کرد و در سایه درختان به استراحت پرداخت. با هماهنگی نگهبانی جنگل، امکان کمپ در این پارک وجود دارد؛ اما پیدا کردن جای مناسب کمی دشوار است زیرا جنگل در دو سوی جاده، شیب زیادی دارد و باید حدود 4-5 کیلومتر بالا بروید تا به جای مناسب برای کمپ برسید.

در تابستان شما از شنا در تنگ لذت می برید، اما جنگل، برخلاف تنگ و روستا، بسیار شرجی است و تنها در سایه درختان میتوانید کمی وزش نسیم را لمس کنید. پارک جنگلی خانیکان با پیمودن مسیر حدود 5 کیلومتر به سرچشمه ‌های رودخانه کرکرود و بالادست تنگ می‌ رسید که مناظری بدیع و بسیار چشم ‌نواز دارد. بهترین زمان بازدید از مناظر زیبای این جنگل بهار و پاییز است.

با آغاز اولین بارش‌ های پاییزی در روزهای پایانی شهریور، قارچ کمیابی به نام زرد کیجا در نقاط خاصی مثل زیر درختان راش، توسکا، ممرز، بلوط و زمین ‌های شیب ‌دار مرطوب نزدیک تنگ دار می روید. اهالی روستای کشک سرا این نقاط را بخوبی می ‌شناسند و به صورت گروهی و خانوادگی برای چیدن آن به جنگل خانیکان می ‌روند. زردکیجا حتما در خاک می ‌روید و نوعی که روی چوب پوسیده روییده‌ باشد به احتمال زیاد سمی است. طعم زردکیجا مانند گوشت قرمز لذیذ است. این قارچ به سبب کمیاب بودنش خرید و فروش نمی ‌شود؛ اما اگر به فصلش در روستا باشید می ‌توانید با محلی‌ ها در مراسم چیدن قارچ همراه شده و طعم دلچسب کباب یا خورشت را در یکی از خانه‌ های اهالی بچشید.

تنگ دار نوشهر
تنگ دار نوشهر

نامهای محلی تنگ دار

این تنگ نامهای محلی مختلفی دارد از قبیل: معدن، ذبیع بس، دراز حوضک، گرده حوضک، افتابه گلی، ابشار، منطقه خانیکان، مرداب جیزو، چشمه زرشک دره

این تنگ در تورهای طبیعت ‌گردی به تنگ دار مشهور شده است؛ اما اهالی محل آن را به نام تنگ کُشکِ ‌سرا می‌ شناسند و بقدری ناشناخته است که اثری از آن روی بیشتر نقشه ‌های اینترنتی یافت نمی شود.

موقعیت مکانی

تنگ دار در نزدیکی روستای کوشک سرا در دهستان خیرودکنار از توابع بخش مرکزی شهرستان نوشهر در استان مازندارن واقع شده است. (در کمربندی جالوس به نوشهر دهکده توریستی کوشکسرا، خیابان خانیکان به رود خانه وصل میشوید.)

تنگ دار نوشهر
تنگ دار نوشهر

مسیر دسترسی

از سمت جاده چالوس وارد کمربندی و سپس جاده ساحلی شماره 22 به نام سیاهکلرود می‌شوید. در تقاطع شهید خیریان به سمت راست پیچیده و نیرنگ را پشت سر می ‌گذارید. در انتهای نیرنگ دوباره به راست پیچیده و به سمت کوشک‌ سرا می ‌رانید. پس از عبور از روستای کوشک ‎سرا با آغاز مسیر خاکی به یک شیب تند می ‌رسید که انتهای آن دوراه می ‌شود. مسیر راست را ادامه دهید تا روی پل رودخانه کرکو برسید که محل پارک ماشین ‌هاست و شما خودروی دیگر گردشگران را در اینجا خواهید دید. دقت کنید مسیر سمت چپ به نگهبانی پارک جنگلی خانیکان منتهی می‌ شود و به تنگه دار نمی ‌رود.

از مسیر کوتاهتر جاده سیاهکلرود به داخل کوشک ‌سرا نیز می‌ توانید استفاده کنید و روستا را تا انتها بپیمایید. با توجه به کوچه پس کوچه بودن مسیر، آدرس جاده خاکی جنگل خانیکان را از محلی‌ ها بپرسید و در دوراهی معدن به جای جنگل به سمت راست بپیچید.

از سمت آمل: جاده محمود آباد نوشهر را در پیش می ‌گیرید. وارد کمربندی نوشهر شوید. جاده ساحلی 22 سیاهکلرود را در پیش بگیرید، ادامه مسیر را همانند آدرس بالا طی کنید.

درصورتی که بدون خودروی شخصی می ‌خواهید به تنگ دار بروید می‌ توانید سوار اتوبوس ‌هایی شوید که از نوشهر عبور می کنند و در ادامه به سمت کمربندی چالوس می‌ روند. به کمک این اتوبوس ‌ها تا روستای کوشک‌ سرا مسیر را طی کرده و در ادامه با اندکی پیاده‌ روی در روستا به تنگ دار برسید‌.

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

بخش های ضروری علامت گذاری شده اند *