تجربه ای لوکس از   تور استانبول  همراه با ایوار
غذاهای ایرانی

طرز تهیه آش اسفناج و آش بلغور | از محبوب ترین آش های ایرانی 

اجاره ماشین در دبی تور تابستان 1403 تور لحظه آخری

آش اسفناج و آش بلغور دو مدل آش سنتی ایرانی بوده که از محبوبیت بسیاری در میان افراد برخوردار است. برای پخت آش اسفناج، سه ماده اسفناج، عدس و برنج با یکدیگر ترکیب می‌شوند. این آش از آهن و پروتئین غنی بوده؛ چراکه در آن سبزی اسفناج وجود دارد. در ادامه دستورپخت آش اسفناج را می‌توانید مطالعه کنید و برای خود شامی مقوی را بپزید. یکی دیگر از انواع غذاها را می‌توان آش بلغور دانست که با بلغور گندم ساخته می‌شود که دارای ارزش غذایی بالایی است.

طرز تهیه آش اسفناج

آش اسفناج از جمله آش‌ های سنتی، لذیذ و مقوی ایرانی به‌حساب می‌آید که طرفداران زیادی دارد. این آش در واقع از ترکیب اسفناج با عدس و برنج به‌دست می‌آید و مزه لذیذی دارد. آش اسفناج به علت داشتن اسفناج، یک غذای حاوی آهن و پروتئین بالا به‌حساب می‌آید. این آش دارای دست‌پخت ساده‌ای بوده و امکان پخت آن طی یک ساعت وجود دارد. شما می‌توانید با مطالعه طرز پخت این آش بی‌نظیر در شب‌های زمستانی از طعم آن لذت ببرید. برای تهیه آش اسفناج به موارد زیر نیاز دارید. در ضمن، پیمانه‌های زیر مناسب چهار نفر است.

طرز تهیه آش اسفناج

  • اسفناج: ۱ کیلو گرم
  • برنج: ½ پیمانه
  • لوبیا چیتی: ½ پیمانه
  • نخود: ½ پیمانه
  • ماش: ½ پیمانه
  • عدس: ۱ پیمانه
  • پیاز: ۲ عدد
  • سیر: ۳ حبه
  • کشک: ۱ لیوان
  • نمک، فلفل سیاه و زردچوبه: به مقدار کافی

مرحله اول


 لیدوما    

             | اجاره ویلا در رامسر | اجاره سوئیت در کیش


اقامتگاه بوم گردی

برای اینکه یک آش اسفناج لذیذ تهیه کنید، نخست می‌بایست شستشوی لوبیا چیتی به‌درستی انجام گیرد. پس از آن، لوبیا چیتی داخل یک‌ کاسه مناسب ریخته شده و تا نیمه کاسه را آب می‌ریزیم. خیساندن آن‌ها داخل آب به دوازده ساعت زمان نیاز دارد.

مرحله دوم

در این مرحله شستشوی نخود انجام می‌گیرد و داخل یک کاسه مناسب قرار می‌دهیم. نیمی از کاسه باید از آب پر شود. نخود نیز در حدود دوازده ساعت باید در آب قرار داده شود تا به‌خوبی خیس شود. در طول این دوازده ساعت باید دو دفعه نسبت به تعویض آب حبوبات اقدام نماییم.

مرحله سوم

خیساندن حبوبات به این علت بوده که از نفخ آن‌ها جلوگیری شود. بعد از اینکه دوازده ساعت گذشت، لوبیا چیتی را می‌بایست داخل آبکش قرار دهیم تا آب اضافی آن جدا شود. پس از آن، لوبیا چیتی را داخل یک قابلمه مناسب قرار می‌دهیم.

مرحله چهارم

در مرحله چهارم تا نصف قابلمه دارای لوبیا چیتی از آب پر می‌شود‌. پس از آن، قابلمه می‌بایست روی حرارت متوسط گذاشته شود و نخود را داخل آبکش قرار دهیم تا آب اضافی‌اش از آن جدا شود. پس از آن، نوبت به ریختن نخود داخل یک قابلمه مناسب می‌رسد.

مرحله پنجم

قابلمه‌ای که دارای نخود است نیز تا نصف باید از آب پر شود. پس از آن، قابلمه باید روی حرارت متوسط گذاشته شود و نخود و لوبیا را تا دو الی سه ساعت داخل آب جوش قرار داده شود تا پخت آن‌ها به‌صورت کامل انجام شود. پس از آن، نوبت به شستشوی عدس و ماش می‌رسد.

مرحله ششم

پس از اینکه دو ساعت گذشت، نوبت به ریختن عدس و ماش داخل یک کاسه مناسب می‌رسد. پس از آن، تا جایی که سطح آن‌ها از آب پر شود، آب می‌ریزیم. سپس صبر می‌کنیم تا به مدت یک ساعت داخل آب قرار بگیرند و پروسه خیس خوردن اتفاق بیوفتد.

مرحله هفتم

پس از اینکه مدت زمان معین شده سپری شد، اقدام به برداشت لوبیا و نخود از روی حرارت می‌کنیم. پس از آن، به داخل آبکش سرریز کرده تا شاهد خارج شدن آب اضافی از آن باشیم. در قدم بعدی، دو سوم قابلمه باید از آب پر شود و روی حرارت بالا شعله گذاشته شود.

مرحله هشتم

در مرحله هشتم باید صبر کنیم تا آب در سطح نقطه جوش قرار بگیرد. پس از آن، نوبت به ریختن عدس و ماش به داخل آبکش می‌رسد تا آب اضافی از آن بیرون بیاید. پس از آن، عدس و ماش را داخل قابلمه گذاشته و اقدام به شستن برنج می‌کنیم.

مرحله نهم

اکنون برنج به قابلمه‌ای اضافه می‌شود که در آن عدس و ماش وجود دارد. پس از آن، صبر می‌کنیم تا پخت برنج، عدس و ماش به‌خوبی انجام گیرد. هنگامی که پخت مواد به‌ صورت کامل انجام گرفت، نوبت به اضافه کردن نمک، فلفل سیاه و زردچوبه می‌رسد و این مواد باید با یکدیگر مخلوط شوند.

طرز تهیه آش اسفناج

مرحله دهم

در این مرحله، جداسازی پوست پیاز و شستشوی آن انجام می‌گیرد. در مرحله بعد، نوبت به خرد کردن پیاز به‌شکل خلالی می‌رسد. پس از آن، جداسازی پوست سیر و شستشوی آن انجام می‌گیرد. سپس اقدام به خرد کردن آن به شکل خلالی می‌کنیم. در ادامه نیز از یک ماهیتابه مناسب استفاده می‌کنیم و آن را روی حرارت متوسط می‌گذاریم.

مرحله یازدهم

داخل ماهیتابه باید تاحدی روغن مایع ریخته شود و همزمان پیاز را به درون آن بریزیم. در این مرحله، پیاز تفت داده می‌شود تا پیازی ترد و طلایی داشته باشیم. پس از تفت دادن، پیاز را از ماهیتابه بیرون آورده و سیر داخل همان ماهیتابه ریخته می‌شود و اقدام به تفت دادن آن می‌کنیم تا زمانی که شاهد تغییر رنگ سیر باشیم.

مرحله دوازدهم

در این مرحله، نوبت به ریختن پیاز داغ و سیر داغ به داخل آش می‌رسد تا با یکدیگر مخلوط شوند. همچنین لوبیا چیتی و نخود را به داخل آش می‌ریزیم. سپس باید صبر کنیم تا پخت و جا افتادن آش به‌خوبی انجام گیرد. در قدم بعدی، شستشوی اسفناج باید به‌خوبی انجام گیرد.

مرحله سیزدهم

اکنون باید اسفناج را داخل آبکش بگذاریم و صبر کنیم تا آب اضافی آن جدا شود. در مرحله بعد، نوبت به قرار دادن اسفناج روی تخته گوشت می‌رسد و سپس اقدام به خرد کردن آن‌ها می‌کنیم. هنگامی که پخت حبوبات به‌صورت کامل انجام گرفت و شاهد له‌شدگی آن‌ها بودیم، باید اقدام به اضافه کردن اسفناج به داخل آش کنیم.

مرحله چهاردهم

در قدم بعدی، حرارت‌دهی باید به مدت پانزده تا بیست دقیقه زیاد باشد تا شاهد لعاب‌دهی اسفناج به آش باشیم. پس از اینکه این مدت زمان سپری شد، از درجه حرارت باید بکاهیم و درب قابلمه بسته شود.در نهایت برای پختن آش و جا افتادن آن صبر می‌کنیم.

مرحله پانزدهم

در سی دقیقه مانده به پخت آش، اقدام به رقیق‌سازی کشک به کمک آب جوش کرده و داخل آش ریخته می‌شود و عمل هم‌زدن انجام می‌گیرد تا پخش کشک به داخل آش به‌خوبی انجام گیرد. بعد از این مدت زمانی اقدام به خاموش کردن حرارت می‌کنیم.

مرحله شانزدهم

فراموش نکنید که شما می‌توانید دوغ غلیظ را جایگزین کشک کنید. در پایان کار، آش اسفناج داخل ظرف دلخواه ریخته می‌شود و پس از آن، می‌توانید از پیاز داغ و نعنا داغ برای تزئین آن استفاده کنید و غذای لذیذ سرو شده را نوش جان کنید‌.

فوت و فن پخت آش اسفناج برای سرماخوردگی

برای اینکه آب قلم را تهیه کنید، امکان استفاده از قلم گوسفندی یا گاوی وجود دارد. در شرایطی که مایل به استفاده از خود قلم در آش هستید، می‌توانید از آن در اواسط پخت استفاده نمایید. نخود و لوبیا جایی در لیست موارد موردنیاز برای تهیه آش اسفناج ندارد؛ اما در صورتی که مایل باشید می‌توانید میزان مشخصی از لوبیا را داخل قابلمه بریزید. برای اینکه آش شما طعم بهتری داشته باشد، می‌توانید از ماست موسیر کمک بگیرید. به عنوان جایگزین نیز ماست چکیده ترش می‌تواند گزینه‌ مناسبی باشد.

طرز تهیه آش اسفناج

طرز تهیه آش بلغور

آش بلغور گندم از جمله غذاهای مقوی ایرانی به ‌شمار می‌رود که طبخ آن غالباً در فصل زمستان انجام می‌گیرد. امکان سرو این آش فوق‌العاده به کمک گوشت، سیرابی یا بدون گوشت وجود دارد. آش بلغور گزینه مناسبی برای وعده افطاری ماه رمضان به‌ حساب می‌آید.‌ برای تهیه آش بلغور برای چهار نفر به میزان مواد اولیه زیر نیاز داریم. امکان تهیه این غذا هم با گوشت و هم بدون گوشت وجود دارد. آماده‌سازی محتویات آش بلغور به یک ساعت زمان نیاز دارد و پخت آن نیز طی یک ساعت انجام می‌گیرد. به‌صورت کلی می‌توان گفت تهیه آش بلغور نیازمند دو ساعت زمان است.

  • بلغور گندم: 1 و ½ پیمانه
  • سبزی آشی: ۵۰۰ گرم
  • نخود : ½ پیمانه
  • عدس: ½ پیمانه
  • لوبیا چیتی: ½ پیمانه
  • آب قلم یا گوشت: ۴ پیمانه
  • پیاز داغ: ۴ قاشق غذاخوری
  • سیر داغ: ۱ قاشق غذاخوری
  • نعناع: ۲ قاشق غذاخوری
  • کشک: ½ پیمانه
  • نمک و فلفل سیاه: به مقدار کافی
  • زردچوبه و روغن: به مقدار کافی

مرحله اول

برای اینکه آش بلغور گندم تهیه شود، نخست باید نخود و لوبیا چیتی از شب گذشته درون یک کاسه آب ریخته شود و صبر کنیم تا به‌درستی خیس داده شوند تا مشکل نفخ رفع شود. در قدم بعدی نوبت به آبکشی نخود و لوبیا چیتی می‌رسد و پس از آن، آن‌ها را داخل یک قابلمه مناسب قرار می‌دهیم.

مرحله دوم

سپس چهار لیوان آب باید داخل قابلمه ریخته شود و صبر کنیم تا پخت نخود و لوبیا به مدت یک ساعت انجام گیرد. بعد از اینکه یک ساعت گذشت، عدس را در کنار بلغور گندم، آب قلم و نیمی از پیاز داغ و سیر داغ به داخل قابلمه می‌ریزیم و با یکدیگر ترکیب می‌‌نماییم.

مرحله سوم

اکنون صبر می‌کنیم تا پخت مواد به مدت سی دقیقه انجام گیرد. بعد از اینکه پخت حبوبات آش به‌ صورت کامل انجام گرفت، نوبت به خرد کردن سبزی آش به‌ شکل درشت و اضافه کردن آن به قابلمه می‌رسد. بعد از اینکه سبزی را به قابلمه اضافه کردیم، دیگر درب قابلمه نباید بسته شود.

مرحله چهارم

در طول این مدت، نعناع خشک در کنار مقداری روغن درون یک ماهیتابه کوچک باید ریخته شود و مواد را روی حرارت ملایم قرار دهیم. تفت دادن نعناع خشک به سی ثانیه تا یک دقیقه زمان نیاز دارد تا تغییر رنگ نعناع به سمت تیره شدن پیش رود. در صورتی که تفت دادن نعناع بیش از حد خاصی انجام گیرد، این ماده مزه تلخی به خود خواهد گرفت.

مرحله پنجم

پس از تفت دادن نعناع به اندازه کافی و تهیه نعناع داغ، می‌توانید نیمی از آن را با آش ترکیب کنید و از نیمی دیگر برای تزیین استفاده کنید. بعد از اینکه پخت سبزی آش انجام گرفت و شاهد لعاب‌دار شدن آن بودیم، می‌توانیم مزه آن را تست کنیم و تاحدی نمک و ادویه داخل آن بریزیم.

مرحله ششم

بعد از اینکه شاهد جا افتادن آش بودیم، نوبت به رقیق‌سازی کشک به کمک آب جوش می‌رسد و آن را داخل قابلمه می‌ریزیم. در پایان کار، آش بلغور می‌بایست داخل ظرف دلخواه‌ شما ریخته شود و براساس سلیقه تزیین آش به کمک نعناع داغ، پیاز داغ، سیر داغ و کشک انجام می‌گیرد.

طرز تهیه آش اسفناجنکات کلیدی در تهیه آش بلغور ساده

نکاتی در زمینه پخت آش بلغور وجود داشته که با رعایت آن‌ها می‌توانید آش لذیدتری داشته باشید. امکان تهیه آش بلغور با استفاده از گوشت وجود دارد. در صورتی که مایل نیستید از حبوبات استفاده کنید، می‌توانید آن‌ها را کنار بگذارید و عدس و جو را جایگزین آن نمایید. همچنین امکان سرو آش بلغور به کمک کشک یا دوغ وجود دارد. خیس کردن حبوبات باید از شب قبل انجام گیرد تا از نفخ جلوگیری شود. حرارت‌دهی نعناع نباید از حد مشخصی فراتر رود؛ چراکه موجب تلخ شدن آن می‌شود.

سخن پایانی

آش اسفناج و آش بلغور دو غذای لذیذ ایرانی سنتی بوده که طرفداران زیادی دارد. کافی است یکبار از این غذاها میل نمایید تا هردفعه در روزهای سرد زمستانی برای خود بپزیید. آش اسفناج ترکیبی از اسفناج، برنج، لوبیا چیتی، نخود و… بوده و آش بلغور نیز ترکیبی از بلغور گندم، سبزی آشی، نخود، عدس، لوبیا چیتی و… به‌حساب می‌آید. در زمان تفت دادن نعناع حواستان باشد که بیش از حد تفت ندهید تا شاهد تلخ شدن سبزی نباشید. شما می‌توانید از آش اسفناج برای سرماخوردگی استفاده کنید و از طعم و خاصیت درمانی بی‌نظیر آن بهره‌مند شوید.

امتیاز مقاله

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

بخش های ضروری علامت گذاری شده اند *