دیدنی های ملایر
ملایر یکی از زیباترین و قدیمیترین شهرهای استان همدان است. شهری که به باغهای انگور و شیرههای مرغوبش معروف است. شهری که هنر منبتکاری آن نه تنها در کشورمان بلکه در جهان زبانزد است و آن را پایتخت مبل و منبت ایران مینامند. ملایر به دلیل قدمت تاریخی بسیار، دارای جاذبه های کهن و دیدنی بسیاری است که آن را به یکی از مقاصد گردشگری پر مخاطب استان همدان و همچنین کشور بدل ساخته است. در ادامه مطلب همراه تاپ تراول باشید تا با دیدنی های ملایر بیشتر آشنا شوید.
آتشکده نوشیجان
نوشیجان، تپهای است باستانی که طی کاوشهای انجام شده بر آن، سه طبقه که هر کدام متعلق به یک دورهی فرهنگی است، کشف شده است. گفته میشود که مادها از اواسط قرن هشتم قبل از میلاد تا نیمهی نخست قرن ششم پیش از میلاد، در این تپه زندگی میکردند. آثاری که از آتشکده برجای مانده است عبارت است از تالار ستوندار (آپادانا)، چندین اتاق، چندین انبار، حصار، دژ، نخستین نیایشگاه که همان بنای قدیمی در جبههی غربی تپه است و معبد مرکزی که باستانشناسان معتقدند این معبد دومین نیایشگاه بوده است.
آرامگاه بابا حسین
در فاصله ۵۵ کیلومتری غرب ملایر و ۱۲ کیلومتری شرق مرکز دهستان سفید کوه (انوچ) در دامنه باغات روستای سیاه کمر، بنای برجمانندی خودنمایی میکند که به مقبره بابا حسین (یا ددحسین) معروف است.این مکان، آرامگاه یکی از پیامبران بنیاسرائیل، حضرت یوشع بن نوح است که در گذشته مورد توجه یهودیان ساکن در منطقه بوده است. مقبره بابا حسین در سال ۱۳۷۹ به شماره ۲۷۱۱ در فهرست آاثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
برج بید کرپه
برج بید کرپه بنای آجری است که در روستای بید کرپه وسطی از توابع بخش زند واقع است، این برج در پی هجوم اقوام لُر که روزگاری به غارت مناطق مرکزی ایران می پرداخته و صرفاً جهت دیدبانی ساخته شده است.مصالح به کار رفته از سنگ و آجر است که با ملات گل ساخته شده است، در بدنه های طبقه فوقانی سوراخ هائی به عنوان تیرکش تعبیه شده است.این برج در ۴۰ کیلومتری جنوب شهرستان ملایر در روستای بید کرپه وسطی قراردارد.
موزه و خانه تاریخی لطفعلیان
خانه تاریخی لطفعلیان در خیابان شهید مصطفی خمینی شهرملایر قرار دارد که بخشی از یک مجموعه مسکونی به یادگار مانده از دوره قاجار است.سازنده و مالک اولیه خانه مرحوم محسن مصدقی معروف به مصدق الممالک بوده که در عصر فتحعلیشاه قاجار واسطه رابطه خویشاوندی که به دربار داشته با بهرهگیری از معماران زبده آن دوره اقدام به ساخت این مجموعه نموده است.از دیگر ویژگیهای این بنا میتوان به تزئینات لمبه کوبی چوبی در سقف طبقه اول و وجود درهای ارسی با شیشهای الوان اشاره کرد.خانه لطفعلیان،اکنون با کاربری موزه، معرف آداب و رسوم و تاریخ و فرهنگ مردم شهرستان ملایر است. همچنین اداره سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری شهرستان ملایر نیز در این مکان دایر است. خانه تاریخی لطفعلیان در سال ۱۳۸۰ با شماره ۴۸۹۲ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید.
یخچال میرفتاح
یخچال میرفتاح از آثار دوره قاجاریه در شهر ملایر است که توسط شخصی به نام میرفتاح ساخته شده است. این بنا به شکل گنبد بوده و از آجر ساخته شده است و در مسیر بلوار ملایر به بروجرد قرار دارد.ارتفاع بنا از کف تا گنبد ۱۲ متر و از سطح تا منبع ذخیره یخ ۴ متر است. این یخچال دارای دو ورودی میباشد. یکی به شکل دهلیز بوده که مخصوص ریزش و تخلیه یخ و دیگری که محل رفت و آمد بوده است، با پلکانی به قسمت انتهایی یخدان و محل برداشت یخ منتهی میشود. ضخامت دیوارهای گنبد در قسمت تحتانی ۹۲ سانتیمتر و در بالا به سه ردیف آجر ۲۰ سانتیمتری میرسد. تنها عامل تزئینی بنا دو ردیف آجرکاری است که به شکل کمربندی و به ضخامت ۲۲۰ سانتیمتر، داخل بنا را پوشانده است.
تپه گونسپان (پاتپه) ملایر
تپه گونسپان یا پاتپه، از جمله بلندترین تپههای باستانی ایران با ارتفاع 28 متر است و در نزدیکی ملایر در استان همدان قرار دارد.محوطه باستانی پاتپه در مساحتی به طول 138 و عرض 95 متر بیش از 6 هزار سال قدمت داردو در 3 کیلومتری جنوب غربی شهرستان ملایر بر سر راه فرعی ملایر – بروجرد واقع است.
قلعه پری
پری نام روستایی زیبا و حاصلخیز از توابع ملایر است که یکی از مهمترین جاذبههای تاریخی شهر ملایر را در دل خود حفظ کرده است. بنابر گفتهها قلعه پری محل تولد کریمخان زند اولین پادشاه سلسله زندیه بوده است. در محوطه این قلعه بیش از ۱۵۰ قبر از گذشته کشف شده است. از اشیایی که در قبرها پیدا شده مشخص میشود در گذشته اشخاصی که فوت میشدند را با وسایل ارزشمندشان دفن میکردند. کاوشهای باستانی بسیاری در این منطقه انجام شده و اشیاء زیادی، متعلق به دورههای گوناگون، در آن کشف شده است که یکی از مهمترینها آرامگاه مادر کریم خان است.
مسجد سیفیه
مسجد تاریخی پارک سیفیه در منطقه پارک سیفیه واقع شده است و توسط سلطان محمد میرزا سیف الدوله پسر عضددوله فرزند شاه قاجار بنا گردیده است. شبستان ستون دار مسجد از سطح حیاط ۵ متر ارتفاع دارد. شبستان مسجد دارای ۱۲ طاق گنبدی آجری است که بوسیله ستون آجری پا برجاست. پنجره ها در دو طرف محراب زیبایی خاصی به این مکان بخشیده اند. این مکان شبیه مسجد دولت شاه کرمانشاه است.
پارک سیفیه ملایر
پارک سیفیه یکی از قدیمیترین پارکهای ایران است که در دامنه کوه گرمه قرار گرفته است. طراحی این پارک به عهده ایتالیاییها بوده است. معماری بناهای داخل پارک ایرانی است اما شکل کلی پارک مانند پارکهای ایتالیا شبیه به صلیب و بیضیشکل است. در سال ۱۳۰۴ سیفالدوله یکی از نوههای فتحعلیشاه دستور ساخت این پارک را برای استفاده مردم صادر کرد. پارک سیفیه به دلیل داشتن درختان چنار کهنسال، آبوهوای مساعد و مکانهایی برای استراحت و تفریح یکی از بهترین جاذبههای گردشگری شهر ملایر است.
بازار شهر ملایر
بازار قدیمی شهر را تا قبل از تعطیلی نباید از قلم انداخت. در آستانه ورودی آن انواع سبزی های محلی و بوی گیاهان تازه دارویی و کوهی مشامت را خوب نوازش می دهد. انواع سوغات شهر کشمش، سایه خشک، مویز، آلو خشک، پره آلو و زردآلو، شیره انگور، باسلق، سجق، ترخینه، گردو، کلوچه ملایر و هر چه بگویی کم گفته ایم.
تالاب کرد خورد
تالاب کردخورد در روستایی با همین نام قرار دارد که یکی از بهترین زیستگاههای پرندگان است. در فصل بهار و تابستان که پرندگان به این منطقه کوچ میکنند گردشگران شاهد یکی از بهترین منظرههای طبیعی در هنگام پرواز پرندگان خواهند بود. اردک بلوطی، فلامینگو، خوتکا، حواصیل زرد، پرستوی دریایی و کاکایی سرسیاه برخی از پرندگان این تالاباند. آب تالاب از بارش باران و ذوب شدن برفهای اطراف تأمین می شود.
مطالب مرتبط
معتبرترین بلیط پروازهای خارجی با علی بابا
سفر به جهانی بدون مرز را با پاسپورت دومینیکا
خرید بلیط هواپیما تهران | ره بال آسمان
موضوعات داغ
جاهای دیدنی تهران + تفریحات، آدرس و توضیحات
در این مقاله از وب سایت گردشگری تاپ تراول درباره جاهای دیدنی تهران سخن خواهیم گفت پس اگر قصد…
جاهای دیدنی درگز، استان خراسان رضوی را بیشتر بشناسید
جاهای دیدنی درگز در این مقاله از معرفی دیدنی استان خراسان رضوی شما را با جاهای دیدنی درگز که…