سوغات لرستان
در این مقاله از وب سایت گردشگری تاپ تراول به معرفی سوغات لرستان خواهیم پرداخت . با ما همراه باشید.
سوغات و صنایع دستی لرستان
کهن دیار ده هزار ساله پارس با اقلیمی شگفت انگیز که سرزمین اقوام ایرانی به شمار می رود، یکی از بکر ترین مقصدهای گردشگری در خاورمیانه بوده که ظرفیت های فوق العاده و باور نکردنی آن، عاشقان بسیاری را شیفته خود می کند. استان لرستان یکی از دیدنی ترین استان های کشور ایران است که مکان های دیدنی ، تفریحی و تاریخی زیادی دارد و سالانه توریست ها و گردشگران زیادی به این استان مسافرت میکنند. همچنین استان لرستان دارای سوغات محلی خوردنی و همچنین صنایع دستی منحصر به فرد خود می باشد. در این بخش از سایت تاپ تراول تعدادی از سوغاتی های لرستان را به شما معرفی میکنیم.
عسل لرستان
این یک مثل قدیمی است که هر جا طبیعت خوب دارد، عسل خوب هم در آن یافت می شود. عسل، نخستین ارمغان از دیار افلاکیان است که می توان آن را در شهرها و روستاهای آن پیدا کرد. طبیعت بکر، دیدنی و هزار رنگ لرستان، بستر خوبی برای زنبور داری بوده و تولید عسل لرستان با رقم ۱۵۰۰ تن در سال، رتبه هفتم در کشور را دارد. شما می توانید یکی از مرغوب ترین عسل ایران را در لرستان پیدا کنید.
کلوچه معروف بروجردی
کلوچه های قندی بروجرد، یکی از خوشمزه ترین شیرینی ها و کلوچه هایی هستند که می توانید در غرب کشور امتحان کنید. در اکثر شیرینی فروشی های شهر خرم آباد می توانید این شیرینی ها را که از آرد گندم، مغز بادام و روغن حیوانی درست می شوند، تهیه کنید. اگر قصد خرید سوغاتی از خرم آباد را دارید، این کلوچه می توانند گزینه مناسب و مقرون به صرفه ای برای شما باشند.
سمنوی بروجرد
سمنو یکی از خوراکی های عید نوروز است که از جوانه گندم تهیه می شود. سمنوهای بروجرد در ایران مشهور است و از طعم دلپذیری برخوردار است. حتی سمنو پزی در نزدیک عید شغل بسیاری افراد می باشد.
روغن حیوانی
از دیرباز شهرستان دلفان در استان لرستان، به سبب داشتن روغن حیوانی مرغوب و معطر شهره ی خاص و عام بوده است. دام های عشایر و دامداران این شهرستان از مراتع، چمنزارها، کوههای انباشته از پوشش جنگلی و گونههای گیاهی معطر تغذیه می کنند و فرآورده های به دست آمده از آنها نیز از کیفیت بالایی برخوردار می باشد. زنان عشایر از شیر دام، ماست تهیه می کنند و آن را درون مشک می ریزند. سپس با افزودن مقداری آب و نمک از آن دوغ و کره تهیه می کنند و با آب کردن و جوشاندن این کره، روغنی خالص و معطر به دست می آورند که با عنوان روغن حیوانی در بازارها عرضه می شود. این روغن در رنگهای زرد و سفید وجود دارد و در زبان محلی به آن، روغن دان می گویند.
انواع حلوا
اقسام گوناگونی از حلوا در شهرهای استان لرستان پخته و تهیه می شود. از تهیه حلواهای سوغاتی از شیره انگور و… استفاده می گردد. این حلواها را به عنوان سوغات می توانید از کارگاه ها و فروشگاه های متعدد ارده پزی در بروجرد تهیه کنید. انواع حلوا و ارده شامل ارده شیره، حلوا شکری، حلوا ارده، حلوا مغزی و… می شود.
کاک
کاک نام نوعی شیرینی است که در استانهای مختلفی از جمله لرستان تهیه میشود. این شیرینی لذیذ در لرستان نیز با آرد، روغن حیوانی و زعفران تهیه و تزیین می شود و به دلیل کیفیت بالا و طعم دلپذیر و عدم استفاده از مواد افزودنی مضر و نگهدارنده، یکی از بهترین سوغاتیهای این استان است.
شیرینی آردی
شیرینی آردی را در شهرهای مختلف ایران می توان پیدا کرد. این خوراکی از جمله شیرینی های سنتی خوشمزه لر ها بوده که به دلیل ماندگاری بالا و انواع و اقسام طرح ها و رنگ ها، طرفداران بسیاری دارد.شکر، آرد، روغن و هل و دارچین، از جمله موارد تشکیل دهنده شیرین آردی است که با افزودن طعم دهنده های مختلف تهیه می شود. معروف ترین شیرینی های آردی را می توان در نوع گردویی، آردی نخوردی، آردی نارگیلی و زعفرانی مشاهده کرد.
نان ساجی
نان ساجی یکی از سوغاتیهای خشومزه لرستان است. نوعی نان نازک که روی یک صفحهی فلزی دایره به نام ساج تهیه می شود. از انواع این نان میتوان به نان تیری، نان تپ تپی، تهکِلِهایی و فهتیره اشاره کرد. علاوه بر استان لرستان در استانهای کردستان، کرمانشاه، خوزستان و فارس هم نان ساجی شهرت زیادی دارد.
ترخینه
ترخینه ماده ای است که از ترکیب بلغور گندم و جو در دوغ حاصل می شود. برای تهیه ی آن، به مدت چند ساعت بلغور را در دوغ می جوشانند تا بپزد و ترکیبی خمیری به دست آید. این ترکیب را به صورت گلوله در می آورند و پس از خشک شدن در زیر آفتاب آماده ی عرضه به بازار می نمایند. از ترکیب تکه های خشک ترخینه با حبوبات و سبزی های معطر ، آش بسیار لذیذی تهیه می شود.
برساق لرستانی ها
برساق نوعی شیرینی خشک لرستان است که طرفداران زیادی داشته و در بسیاری از شیرینی فروشی های خرم آباد و شهرهای این دیار یافت می شود. برای تهیه این شیرینی خمیری، از آرد، شکر، رازیانه، تخم مرغ و شیر استفاده می کنند. در این ترکیب، گردو، دارچین، گلاب و هل نیز مورد استفاده قرار می گیرد تا پس از مخلوط شدن و سرخ شدن، آماده مصرف گردد.
صنایع دستی لرستان
استان لرستان همچنین در زمینه صنایع دستی و هنر دست بسیار سرآمد است. صنایع دستی در استان لرستان را با توجه به تولیدکنندگان آنها، میتوان به چند بخش تقسیم کرد: صنایع دستی ساخته شده توسط عشایر، مردم روستا و شهرنشینان. در این میان صنایع دستی عشایر تنوع بیشتری دارد؛ به این علت که عشایر با توجه به نیازهای خود کالای مورد نظر را تهیه میکنند تا از این طریق کسب درآمد داشته باشند.
ورشو سازی
ورشو سازی صنعتی است که در لرستان سابقه دویست ساله داشته و یکی از آوازه های لرستان در خارج از مرزها به شمار می رود. ورشو در واقع نوعی فلز سفید است که همچون نقره به نظر رسیده و از ترکیب ۲۰ درصد نیکل، ۳۵ درصد روی و ۴۵ درصد مس تشکیل می شود. این فلز، قابلیت چکش خوری و ذوب شدن خوبی دارد و قالب گیری آن بسیار آسان است. گفتنی است که ورقهای ورشو با استفاده از فن چکش کاری و خم کاری با دستگاه های ساده و نیروی بازوی هنرمند، به آثاری همچون سینی، دیس، بشقاب، قاشق و چنگال، سماور ذغالی، قوری، زیر سماوری، چای دان، قندان، استکان، گلاب پاش، آفتابه لگن، سرمه دان و … تبدیل می شوند و عرضه می گردند.
صنایع نمد مالی لرستان
حتما درباره کلاه نمدی چیزهایی شنیده اید. کلاهی که در گذشته بسیاری از مردم کشور آن را بر سر می گذاشتند. صنعت نمد مالی از گذشته هایی دور در استان لرستان رونق داشته است. کلاه های معروف نمدی (که هنوز هم برخی مردان لر آن را بر سر می گذارند)، لباس های نمدی و انواع و اقسام زیر اندازهای نمدی، از جمله محصولات نمدی هستند که می توانید آن ها از بازار های لرستان تهیه کنید.
جاجیم بافی
جاجیم یک زیرانداز دورویه است که بافت آن در اکثر روستاهای ایران رواج دارد و جاجیم هر منطقه با توجه به ترکیب رنگ و ظرافت نخ و نقوش آن شناخته می شود. با فرا رسیدن فصل بهار و پاییز در لرستان، زنان هنرمند عشایر نخهای پشمی را با رنگهای طبیعی، رنگآمیزی میکنند تا در بافت جاجیم هایی با نقوش شونه، دنو موشی، شیروز، گلی و هچه از آنها استفاده کنند. شاید امروزه بر چهره ی این دستبافته ی اصیل گرد و غبار فراموشی نشسته است اما هنوز هم بسیاری برای زینت دادن به خانه هایشان آن را به کار می گیرند.
حصیر
حصیر بافتن از با ارزش ترین و قدیمی ترین صنایع دستی در ایران است که در لرستان نیز رواج دارد. برای بافت بوریا( نوعی حصیر) آن را برای این که نرم شود، مرطوب می کنند تا به صورت تار و پود به هم وصل می کنند و سطحی یکپارچه ایجاد می شود. از کاربری های حصیر می توان به عنوان زیر انداز، سبد و ظروف مختلف حصیری اشاره کرد.
گیوه
گیوهدوزی یکی دیگر از صنایع دستی استان لرستان است که در بسیاری از مناطق دیگر کشورمان نیز رواج دارد. این پاپوش سنتی به دلیل ساخته شدن از مواد طبیعی که در دسترس قرار داشته بسیار مقرون به صرفه و البته سبک و بادوام بوده است. امروزه نیز بسیاری از طراحان در تلاش هستند تا این هنر سنتی را با توجه به نیازهای زندگی امروزه تغییر دهند و محصولاتی بسازند که بتواند توجه جوانان را نیز به خود جلب کند.
خراطی
خراطی هنر ساختن اشیا از چوب است که به وسیله ی دستگاه مخصوصی صورت می گیرد و در طی آن وسایل مختلفی همچون قلیان، گهواره، پایه ی آباژور و ظروف تولید می شوند. بقایای نقش برجستههای کاخ داریوش در تخت جمشید که در آنها تخت و چهار پایه و عودسوز مزین به هنر خراطی هستند، حکایت از قدمت دیرینه ی این هنر دارند. در لرستان خراطان بسیاری به کار مشغولند و آثار بسیار زیبایی را خلق می کنند که می توانند یادگاری های ارزشمندی برای شما باشند.
مطالب مرتبط
معتبرترین بلیط پروازهای خارجی با علی بابا
سفر به جهانی بدون مرز را با پاسپورت دومینیکا
خرید بلیط هواپیما تهران | ره بال آسمان
موضوعات داغ
جاهای دیدنی تهران + تفریحات، آدرس و توضیحات
در این مقاله از وب سایت گردشگری تاپ تراول درباره جاهای دیدنی تهران سخن خواهیم گفت پس اگر قصد…
جاهای دیدنی درگز، استان خراسان رضوی را بیشتر بشناسید
جاهای دیدنی درگز در این مقاله از معرفی دیدنی استان خراسان رضوی شما را با جاهای دیدنی درگز که…