دیدنی های ساوه
ساوه از شهرهای استان مرکزی و مرکز شهرستان ساوه، در کشور ایران است. جمعیت این شهر در سال ۲۰۱۲ برابر با ۲۰۱۸۲۸ نفر است . ساوه یکی از شهرها و مناطق باستانی بازمانده از دوره ساسانی است که در اواخر آن دوره و در اوایل دوره اسلامی یعنی سال ۲۲ هجری، جزو ایالت جبال یا کوهستان بودهاست.شهرستان تاریخی ساوه قدمت چند هزار ساله دارد و در نقاط مختلف آن می توان آثار باستانی متعلق به دوران سلسه ساسانی و دوره اسلامی را مشاهده کرد.ساوه از جاذبههای بکر گردشگری متعدد و متنوعی چون تپههای باستانی، زیارتگاههای معروف، مناطق طبیعی دستنخورده، روستاهای زیبا، چمنزارهای سبز، چشمهسارها و آبشارهای زیادی برخوردار است. در ادامه همراه تاپ تراول باشید تا با دیدنی های ساوه بیشتر آشنا شوید.
مقالات بیشتری بخوانید:
قیز قلعه ساوه
یکی از مهمترین آثار شگفتانگیز معماری کشور در مناطق مرتفع و سخت گذر ایران در دوره باستان که تاکنون ناشناخته مانده قیز قلعه ساوه میباشد.عظمت بنا و فلسفه وجودی ساخت آن دراین منطقه به حدی جالب است که میتوان از آن به عنوان یکی از منابع مهم جذب گردشگر بینالمللی به استان مرکزی و همچنین معرفی دستاوردهای معماری ملی و باستانی ایران قدیم اشاره کردقصر، عبادتگاه و دژ دفاعی قلعه دختر ساوه بر روی صخره بلندی مشرف به دشت ساوه بنا شده که از سه طرف شرق، غرب و جنوب بوسیله صخرههای متعدد دیگری احاطه شدهاست.
کلیسای چناقچی علیا
این کلیسا در بافت تاریخی دهکده ای به همین نام از توابع زرینه قرار دارد.از دیدگاه معماری این کلیسا شامل دو بخش است: بخش قدیمی که بیشتر از گل و سنگ و خشت ساخته شده و بخش دیگر که با آجر تجدید بنا شده است. تقشه این کلیسا شامل فضای روباز (حیاط) و بخش مسقف است.پس از ورودی، فضایی دیده می شود و سطح محراب نسبت به کف تالار یا فضای پوشیده به طور قابل توجهی مرتفع است. سقف این کلیسا با استفاده از تیرهای بلند چوبی و هم چنین تخته و پرتو پوشیده شده است.در سطوح دیوارهای داخلی کلیسا، نمادها و مظاهر و باورهای دینی و مذهبی پیروان حضرت مسیح (ع) مشاهده می شود. این عناصر و آثار در قالب تابلوهای نقاشی در زمینه سرنوشت حضرت مسیح (ع) و حواریون ایشان است.
موزه گنبد چهارسوق
گنبد چهارسوق یا تکیه چهارسوق یکی از جاهای دیدنی ساوه است که این روزها موزه مردمشناسی و باستانشناسی ساوه را نیز در خود جای داده است. یعنی بازدید از گنبد چهارسوق یک تیر و دو نشان است. گنبد این بنا بسیار بزرگ با ارتفاعی ۱۴ متری تا کف و قطر ۱۱/۱ است و باعث میشود تکیه چهارسوق درون بافت قدیمی شهر ساوه واقعا به چشم بیاید. این بنا متعلق به دوران صفویان و حدود ۵۰۰ سال پیش است. بنا دوازده ضلعی است که از چهار سمت اصلی یعنی شمال، جنوب، شرق و غرب چهار دالان داشته است که هر چهار دالان به بازار ساوه منتهی میشده است. این روزها فقط دالان شمالی به بازار ساوه و دالان غربی به بازارچهای کوچک منتهی میشود. در هشت ضلع دیگر، از داخل حجرههایی وجود داشته است که در محرم تکیه در آن برپا میشده است. گنبد چهارسوق در سال ۱۳۵۶ به ثبت ملی رسیده و در سال ۱۳۸۶ به موزه جالب و دیدنی مردمشناسی ساوه تبدیل شده است.
امامزاده سید اسحاق
بنای این امامزاده در شرق ساوه در ابتدای جاده آسفالت ساوه به قم قرار دارد. در این امامزاده سلطان سید اسحاق از نوادگان امام موسی کاظم (ع) مدفون میباشد. بنای فوق دارای بقعهای برج مانند است و سبک ساختمان آن مانند بناهای عصر سلجوقیان در نیمه قرن هفتم است و در عصر صفویه نقشه گنبد به صورت کنونی در آمده و قاعده گنبد از داخل و خارج برجی و درگاههای آن تنگ و کوتاه است. اهمیت این بنا به علت آجرها و کاشیهای فیروزهای روی مقبره است که دارای خطوط بسیار زیبا است. در میان این بقعه ضریحی است چوبی و مشبک و درون آن مرقدی است از 5 جهت آراسته به کاشیهای خشتی مربع مستطیل که دارای ارزش تاریخی است.
مسجد سرخ (انقلاب )
به روایت کتب تاریخی شهرستان ساوه از مناطق اصلی حضور و گسترش دین اسلام و به خصوص شیعه بوده که دارای آثار اسلامی متعددی است که مسجد سرخ یکی از این آثار است. این بنا به دلیل قرمز بودن از جاذبه خاصی برخوردار است و به مسجد سرخ معروف شده است. این مسجد در فهرست آثار ملی ثبت شده و یکی از 400 اثر تاریخی و باستانی شناسایی شده شهر ساوه است. بنای مسجد مربوط به دوره شاه اسماعیل صفوی و شامل سردر ورودی، صحن، ایوان، گنبدخانه، شبستان، رواق و مناره دو مدرسه قدیمی و جدید و یک مسجد تازه ساخت است.
مسجد جامع ساوه
مسجد جامع ساوه از اولین مسجدهایی است که در ایران و در شهر ساوه ساخته شده و طی دورههای مختلف توسط هنرمندان ایرانی تزئین و مرمت شدهاست. به طوریکه نوسازیهای انجامشده موجب شده است که اثری از بنای اولیه مسجد در روزگار کنونی باقی نماند. این مسجد تماماً از خشت و گل ساختهاست و در نوع خود بینظیر میباشد. این مسجد مشتمل بر یک صحن و گنبدی در جنوب، دو ایوان، یک مناره، چند شبستان، محرابهایی متعدد و قدیمی با خطوط کوفی و دو محراب از دوره صفویه با خط ثلث است.
چشمه بالِقلو
یکی دیگر از جاهای دیدنی ساوه چشمه بالِقلو استان مرکزی است که در منتهیالیه روستای بالقلو در جنوب شهر غرقآباد شهرستان ساوه قرار دارد.دِبی آب این چشمه حدود ۷۰ لیتر در ثانیه است و از پس از خروج وارد یک حوضچه میگردد. این حوضچه بسیار دیدنی است و جلب نظر مراجعهکنندگان را میکنند.از آب این چشمه برای مصارف کشاورزی استفاده میشود.این چشمه دارای مناظر بسیار دیدنی است و همه ساله در فصل بهار و تابستان گردشگران بسیاری را به خود جلب مینماید.
شهر زیرزمینی آوه
شهر زیرزمینی آوه در جنوب شرقی ساوه در حاشیه آزادراه ساوه به سلفچگان واقع شده است. ساخت این شهر تاریخی به «اردشیر بابکان» نسبت داده می شود. شهر زیر زمینی آوه دارای محوطه باستانی، آب انبار قدیمی، کاروانسرای صفوی و آستان مقدس امامزاده عبدالله است و بزرگترین محوطه تاریخی استان مرکزی محسوب می شود. طبق بررسی ها و مطالعات باستان شناسی روی سفال های مکشوفه از این محوطه تاریخی قدمت آن به عصر مفرغ، آهن و دوره میانی اسلامی می رسد. کاروانسرای موجود در این محوطه باستانی نیز از دوران حکومت صفویان به شکل چهار ایوانی و قرینه سازی کامل به یادگار مانده است.
کاروانسرای آوه
کاروانسرای آوه که در شهرستان ساوه روستای آوه واقع شده است در تاریخ ۲۵ اسفند ۱۳۷۹ با شمارهٔ ثبت ۳۴۸۹ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.این کاروانسرا مربوط به دوران صفوی می باشد .کاروانسرای آوه بین تپه آوه و آبادی مسکون جدید آن، قرار دارد که به دوره صفوی منسوب است. با توجه به اینکه در دوره مغول تمامی شهر تحت هجوم و جنایات مغولان تخریب و دچار رکود شد، تنها یک گمان میماند و آن اینکه زمان ساخت بنا را دوران صفوی بدانیم که شاهعباس و درباریان به آبادی ایران علاقهمند بودند و به دستور شاهعباس کاروانسراهای متعددی در سراسر ایران ساخته است.
بازار تاریخی ساوه
مجموعه تاریخی بازار ساوه مربوط به دوره صفوی است و در شهرستان ساوه قرار دارد، امتداد این بنا از شمال به خیابان امام خمینی و از جنوب در میدان انقلاب واقع شده است. این اثر در تاریخ ۱۵ آذر ۱۳۷۸ با شمارهٔ ثبت ۲۵۲۶ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.بازار شهر ساوه در مرکز شهر و بین خیابان امام خمینی(ره) در شمال و میدان انقلاب در جنوب شهر واقع شده است.این بازار حدود ۶۰۰ متر طول دارد و در آن انواع حجره ها با انواع شغلها مشغول به کسب و کار هستند.از طلا فروشی گرفته تا فروش ادویه، لباس، لوازم التحریر، خرازی، کیف و کفش و خلاصه همه نوع صنفی رو میشه در طول ۶۰۰ متری راسته بازار اصلی ، پیدا کرد.
دریاچه مصنوعی ساوه
دریاچه مصنوعی ساوه، تفرجگاهی مناسب با مناظر زیبا و استثنایی است که مسافران، مردم و گردشگران زیادی را مجذوب خود می کند. این دریاچه تفریحی و مصنوعی دارای سطح آبگیر ۳۳ هزار مترمربع، گنجایش شصت هزار متر کعب آب و عمق دو متر است. امکانات قایقرانی در این دریاچه وجود دارد و در اطراف آن نیز فضای کافی برای پیاده روی، استراحت و انجام ورزش فراهم شده است.
غار آقداش
غار آقداش در کوههای شمال روستای آقداش از توابع دهستان کوهپایه در بخش نوبران شهرستان ساوه استان مرکزی قرار دارد. غار آقداش از نظر باستانشناسی اهمیت بسیاری دارد زیرا در این غار نقاشیهایی دیده میشود که توسط انسانهای غارنشین در عصر شکار کشیده شده است.
پل سرخده
این اثر در تاریخ ۱۴ مهر ۱۳۵۴ با شمارهٔ ثبت ۱۱۸۴ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. این پل در پانزده کیلومتری جنوب شهر ساوه و در ساحل جنوبی رودخانه قره چای در روستای “سرخده” قرار دارد. دستیابی به این آبادی پس از عبور از روی یک پل سنگی- آجری که بر روی قره چای احداث شده است، ممکن می شود.این پل در نزد اهالی ترک زبان به “دفورگوز” (نه چشمه) معروف است. در غرب این پل و به فاصله صد و پنجاه متری، یک دهانه از پل دیگری به نام “تک گوز” (تک چشمه) قرار دارد. از پل تک چشمه یک دهانه آجری باقی مانده است که با دقت بیشتر در حفره های ایجاد شده در پایه های آن می توان پی پل را از قلوه سنگ دید. پل نه چشمه نیز در حال حاضر به دلیل دیوارچینی زیر اولین طاق جنوبی دارای هشت دهانه است.
روستای گردشگری سامان
اگر اهل روستاگردی باشید، روستای گردشگری سامان در شمال غربی شهرستان ساوه یکی از بهترین جاهای دیدنی ساوه برای شماست. نام این روستا بارها در کتب تاریخی آورده شده است و در دورانهای مختلف این روستا دارای اهمیت سیاسی بوده است. علاوه بر بافت تاریخی روستا که تقریبا دست نخورده باقی مانده است در این روستا میتوانید انواع جاذبههای زیبای طبیعی را مشاهده کنید و در کنار آن لذت ببرید. رود سامان همواره پرآب است و دیدن آن و سپری کردن ساعاتی در کنارش میتواند برایتان جذاب باشد. این روستا آبشارهای کوچک و بزرگ و پوشش گیاهی مجذوب کنندهای دارد که شما را مهمان حال خوب میکند. آسیابهای آبی سامان در طول مسیر رودخانه بسیار دیدنی است. دیدن قلعه سامان در غرب این روستا را هم از دست ندهید.
مطالب مرتبط
معتبرترین بلیط پروازهای خارجی با علی بابا
سفر به جهانی بدون مرز را با پاسپورت دومینیکا
خرید بلیط هواپیما تهران | ره بال آسمان
موضوعات داغ
جاهای دیدنی تهران + تفریحات، آدرس و توضیحات
در این مقاله از وب سایت گردشگری تاپ تراول درباره جاهای دیدنی تهران سخن خواهیم گفت پس اگر قصد…
جاهای دیدنی درگز، استان خراسان رضوی را بیشتر بشناسید
جاهای دیدنی درگز در این مقاله از معرفی دیدنی استان خراسان رضوی شما را با جاهای دیدنی درگز که…