تجربه ای لوکس از   تور استانبول  همراه با ایوار
ایران, تهرانگردی

محله چاله میدان تهران را بشناسید 

تور تابستان 1403 تور لحظه آخری

محله چاله میدان تهران

در این مقاله از مجله سفر و گردشگری تاپ تراول شما را با محله چاله میدان تهران که یکی از محله های قدیمی و مربوط به دوره صفویه می باشد آشنا خواهیم کرد در ادامه با ما همراه باشید تا با این محله قدیمی بیشتر آشنا شوید

چاله‌ میدان یکی از محله های قدیمی تهران می باشد. این محل که قبلاً در دورهٔ صفویه خاک آن را به مصرف حصارکشی تهران رسانده بودند، وضعی مشابه چاله ‌حصار داشت و محل تخیله زبالهٔ تهران به حساب می‌ آمد. این چاله تا مدت ‌ها مکان امنی برای خلافکاران بود تا این که بعدها میدانی در آنجا احداث شد و به چاله‌ میدان معروف شد. این محله محدود به جنوب بازار چهل ‌تن و امامزاده سید اسماعیل و میدان مال ‌فروش‌ها، میدان امین‌ السلطان، گمرک، خانی ‌آباد، دروازه غار و پاقاپوق (میدان اعدام) بود

مؤلف مرآت البلدان ذیل نام چالمیدان نویسد: «…معروف است که شاه طهماسب اول از سلاطین صفویه چون خواست بنای باره و حصار تهران را بگذارد از دو موضع از زمین این شهر خاک برداشتند و آن دو موضع دو چاله عمیق و وسیع شد که یکی از آن دو به «چاله میدان » معروف و بعد مخفف شده «چالمیدان » گردید و این چالمیدان تا چندین سال قبل جایی بسیار کثیف و مزبله ٔ شهر و محل ریختن کثافات بود. بعداً مرحوم فرخ خان امین الدوله که از وزرای این عهد بود و میلی تمام به ایجاد آثار خیریه داشت در آنجا مساجدی عالی بنا کرد و اگر چه بنای مسجد در حیات امین الدوله بوجه منظور بپایان نرسید لیکن آن مرحوم ، حاجی ملا محمد جعفر مجتهد معروف به «چالمیدانی » را که در جوار همین مسجد مسکن داشت به امامت و تولیت مسجد انتخاب نمود… مشهد امامزاده سید اسماعیل … در قرب چالمیدان واقع است و دیگر از ابنیه ٔ خیریه ای که در حوالی این محله است آب انباری است که مرحوم میرزاموسی مستوفی تفرشی وزیر دارالخلافه تهران بنا کرده است و کمال عظمت را دارد

محله چاله میدان تهران

ادبیات چاله میدانی

در سالیان دور، افرادی که در محله چاله‌میدان کار می‌کردند، عموماً با الفاظ رکیک با یکدیگر صحبت و برخورد می‌کردند. از این روی، این طرز صحبت با عنوان «ادبیات چاله ‌میدانی»، در میان مردم تهران، جا افتاد.

نام چاله میدان از کجا آمده است :

شریف چاله میدانی اولین پهلوانی بود که در دوره قاجار صاحب بازوبند پهلوانی شد و به دلیل موفقیت‌ها و مرام پهلوانی اش در میان مردم تهران پرآوازه شد.

پهلوان شریف چاله میدانی به خاطر کشتی‌های موفقی که داشت زبان زد خاص و عام شد.

مهم‌ترین کشتی پهلوان شریف چاله میدانی، مسابقه او با کشتی گیر معروف فرانسوی بود. این کشتی گیر فرانسوی که در دوره فتحعلی شاه قاجار به تهران سفر کرده بود، در شهر رجز می خواند و حریف می‌طلبید. پهلوان شریف با شنیدن این خبر او را به زورخانه دعوت کرد تا با یکدیگر مسابقه ای دهند. اما کشتی گیر فرانسوی قبول نکرد و گفت: من در هوای آزاد و در مقابل تماشاگران کشتی می‌گیرم.

در روز مسابقه که در حضور انبوه بسیاری از مردم تهران برگزار شد، پهلوان شریف خیلی زود و در همان لحظات اول این زورآزمایی کشتی گیر فرانسوی را نقش زمین کرد و باعث شادی مردم تهران شد.

مرام پهلوانی و مبارزات جانانه پهلوان شریف باعث شد تا نام وی بر روی یکی از محله‌های تهران بماند. محله “چاله میدان ” برگرفته از نام این پهلوان پرآوازه ایرانی است.

 


مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

بخش های ضروری علامت گذاری شده اند *