ایران, یزد

کاروانسرای زین الدین یزد | Zein-o-din Caravanserai 

تور پاییز ۱۴۰۳
تور لحظه آخری اجاره خودرو در ترکیه

کاروانسرای زین الدین یزد

یزد یکی از شهرهای ایران است که مشهور به جاهای تاریخی فوق العاده زیبای خود می باشد. در این مقاله یکی از جاذبه های بسیار زیبای یزد یعنی کاروانسرای زین الدین را به شما معرفی خواهیم کرد. در ادامه با مجله تاپ تراول همراه باشید.

کاروانسرای زین الدین یا رباط زین الدین یکی از بناهای تاریخی بسیار زیبای شهر یزد است که قدمت آن به دوره ی صفوی باز می گردد. این کاروانسرا در سده ی دهم هجری به دستور زین الدین گنعلی خان ریگ که حکمران کرمان بوده است به فرمان شاه عباس بنا نهاده گردیده است.کاروانسرای زین الدین یزد

تور اروپا

این کاروانسرا قدمتی بیش از ۴۰۰ سال دارد و یکی از دیدنی ترین جاذبه هایی است که در این شهرستان می توانید از آن دیدن کنید. در ادامه همراه ما در سفر به یزد باشید تا بیشتر درباره ی این کاروانسرای زین الدین در یزد بدانید.

کاروانسرای زین الدین یکی از کاروانسراهای زیبایی است که در دل کویرهای استان یزد در شهرستان مهریز واقع شده است. این کاروانسرا در ۶۰ کیلومتری جاده یزد-کرمان نیز قرار دارد و به عنوان یکی از بناهای بی نظیری که از دوره صفویه در این شهر باقی مانده این روزها به عنوان جاذبه ی گردشگری مورد استفاده قرار گرفته است و از عملیات مربوط به بازسازی و مرمت آن بین سال های ۱۳۸۰ تا ۱۳۸۲ به طول انجامید.

این کاوانسرا در قرن ۱۰ هجری قمری نیز ساخته شده و از آن برای اقامتگاه های بومی استفاده می کنند. کاروانسرای زین الدین به شیوه ای کاملا متفاوت و به سبک و سیاق سنتی خود درآمده و ویژگی پذیرش یکصد میهمان و گردشگر را دارد.

تماشای غروب آفتاب در پشت بام این کاروانسرا، تغییر رنگ کوه ها به آبی  و تاریک شدن نم نم هوا وسیع کویر را در شب به شما نشان می دهند و تجربه ای بی نظیر را از سفر به یزد برایتان به ارمغان می آورد. این کاروانسرا از نظر معماری دارای اهمیت خاصی است و نمونه دیگری از آن به جز کاروانسرای بین کاشان و نطنز که ویران شده، وجود ندارد.

کاروانسرای زین الدین یزد
کاروانسرای زین الدین یزد

تاریخچه

این بنا در دوره ی صفوی ساخته شده و شاه عباس صفوی در آن دوره حدود ۹۹۹ کاروانسرا در ایران بنا نهاد و زین الدین یکی از زیباترین ها آن ها محسوب می شود. در خیلی از کتب تاریخی آمده است که کاروانسرای زین الدین در یزد به مناسبت دیدار شاه عباس با زین الدین گنجعلی خان، حاکم استان کرمان در قرن ۱۰ قمری ساخته شد.

معمار کاروانسرا در مهریز شخصی به نام محمد سلطان یزدی نیز بود؛ وی یکی از بهترین معماران آن دوره بود و طراح و معمار مجموعه بی نظیر گنجعلی خان کرمان نیز همین فرد بوده است. نکته جالب توجه و متمایز کننده کاروانسرای زین الدین از دیگر کاروانسراها، پلان دایره ای آن است. مسلمانان در ساخت بناهای خود از اعداد مقدس استفاده می کنند که در این بنا هم می توانید اعدادی نظیر ۵ برج و ۱۲ صفه این کاروانسرا را در ساخت آن مشاهده کنید.کاروانسرای زین الدین یزد

این کاروانسرا از شاهکارهای معماری دوره صفویه می باشد و تنها بنای مدور ایرانی است که در مسیر جاده ابریشم (در بخش مرکزی مهریز و در فاصله ۵۰ کیلومتری شهر یزد) واقع شده است.

یکی از کاربردهای کاروانسرای زین الدین در مهریز در قرن دهم قمری محلی بوده جهت استقرار تفنگچیان و مستحفظان بوده است. امروزه هم تمامی مکان هایی که برای این منظور ساخته شده بوده نیز به همان شکل نگهداری شده به طوری که از آن به عنوان به عنوان هتل برای اقامت گردشگران نیز بهره می برند.

معماری کاروانسرا

این کاروانسرا، دارای نقشه دایره ای و پنج پلان نیم دایره (برج) چسبیده به دیوار هشتی است. صحنی دوازده ضلعی دارد که در اطراف آن رواق های سکو داری قرار دارد. کاروانسرای زین الدین را با آجر بنا کرده اند. در بخش شمالی رباط اتاق هایی که شاه نشین عمارت بوده قرار دارد که هم اکنون بخشی از آن سالن غذاخوری و بخش دیگر با فرش های دست بافت و پشتی های زیبا برای نشستن و استراحت طراحی گردیده است.

در دو طرف کاروانسرا پله هایی وجود دارد که به پشت بام کاروانسرا راه دارد و می توان برای تماشای آسمان فوق العاده زیبای کویر از طریق این پله ها به پشت بام رفت.

کاروانسرای زین الدین یزد
کاروانسرای زین الدین یزد

اقامت در کاروانسرای زین الدین در یزد

در صورتی که خواستید در دل کویرهای یزد اقامت داشته باشید و مهمان ستاره های این منطقه باشید می توانید کاروانسرای زین الدین را برای خود انتخاب کنید و بدانید که هزینه اقامت در آن به نسبت دیگر هتل های این شهر بسیار پایین است. قطعاً گذراندن حداقل یک شب در این مجموعه بسیار جذاب و خاطره انگیز است.

 دسترسی به کاروانسرا

با هدف دسترسی به کاروانسرای زین الدین در یزد باید به ۶۲ کیلومتری جنوب یزد و ۴۰ کیلومتری شهرستان مهریز بروید.

آدرس: یزد، مهریز

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

بخش های ضروری علامت گذاری شده اند *