تجربه ای لوکس از   تور استانبول  همراه با ایوار
اجاره ماشین در دبی
تور تابستان 1403 تور لحظه آخری

سوغات ملایر

در این مقاله از معرفی سوغاتی شهرها به شهر ملایر می رویم تا چند مورد از سوغات ملایر را معرفی و مورد بررسی قرار دهید. ملایر یکی از شهرهای واقع شده در استان همدان می باشد. در ادامه با تاپ تراول همراه باشید…

ملایر دومین شهر بزرگ استان همدان محسوب می شود. این شهر با 34 کیلومتر مربع مساحت به عنوان سرزمین آریایی ها شناخته می شود. قدمت سکونت در این شهر به تمدان ایلام باز می گردد. بعد از ایلامی ها مادها در ملایر سکونت یافتند. این شهر دارای سوغاتی های متنوعی است. محصول معروف ملایر انگور می باشد و مشهورترین صنایع‌دستی این منطقه مبل منبت است که دارای شهرت جهانی است، حتی بسیاری از کشورهای همسایه نزدیک از این شهر مبل خریداری می‌کنند.

انگور ملایر

اولین سوغات ملایر انگور است. شهرستان ملایر دارای بیش از ۶۳ هزار هکتار باغ است که از این میزان ۲۰ هزار و ۷۲۳ هکتار مربوط به تاکستان های انگور است که سالانه با تولید بیش از ۳۵۱ هزار تن انگور رتبه اول تولید این محصول را در کشور دارد. ملایر سه برار متوسط جهانی انگور تولید میکند .این شهرستان از نظر سطح تاکستانهای انگور ، در رده ششم جهانی قرار دارد. سطح ۱۰ هزار هکتار از تاکستان های انگور این شهر و تولید ۲۰۵ هزار تن قطب تولید انگور استان و یکی از مناطق تولید عمده انگور کشور محسوب می شود. کارشناسان سازمان جهاد کشاورزی استان همدان نیز در همین ارتباط به خبرنگار ایرنا گفت : متوسط عملکرد در هکتار باغ های انگور استان۱۷ هزار و ۳۰۰ کیلو گرم است و در هر هکتار از باغ های انگور ملایر نیز بطور میانگین ۲۰ تن محصول بر داشت می شود. مهرماه هر سال روستای مانیزان، دیار سرسبز تاک های زرخیز، میزبان گردشگران و مسافرانی است که مذاق خود را با طعم شیرین شیره انگور، شیرین تر کرده و خاطره های به یادماندنی را در ذهن خود حک می کنند.


 لیدوما    

             | اجاره ویلا در رامسر | اجاره سوئیت در کیش


اقامتگاه بوم گردی
سوغات ملایر
سوغات ملایر

شیره انگور ملایر

دومین سوغات ملایر شیره انگور است : محصولی است بسیار شیرین که از شهد انگور گرفته می شود و پس از جوشاندن و زمانی که حجم ان به یک چهرم کاهش یافت شیره حاصل می شود که هم شکل شیره سفید آن تولید می شود و هم شیره عسلی که مهم ترین سوغاتی ملایر محسوب می شود . مهمترین مرکز تولید شیره در ملایر روستای مانیزان در ۳۵کیلومتری جنوب شرقی ملایر است.

باسلق ملایر

دیگر سوغات ملایر باسلق می باشد. باسلق یکی دیگر از محصولاتی است که از ترکیب کردن شهد انگور و نشاسته بدست می آید . نحوه تولید آن شبیه به حلوا می باشد که با ترکیب کردن شهد انگوری که پس از جوشیدن یه یک سوم کاهش یافته نشاسته اضافه می کنند و پس از مقداری هم زدن و سرد شدن آن را به شکل گرد گلوله گلوله می کنند و پس از خشک شدن در آفتاب به بازار عرضه می کنند.

سوغات ملایر
سوغات ملایر

کشمش و سایه خشک ملایر

دیگر سوغات ملایر انگور کشمش و سایه خشک ملایر است . انگور تازه را اگر بدون هر نوع افزودنی در معرض تابش آفتاب قرار داده و خشک کنند کشمش آفتابی بدست می آید و اگر ماده شیمیایی روغن و کربنات به آن اضافه کنند و در آفتاب قرار دهند کشمشش تیزآبی بدست می آید که عمدتا جنبه صادراتی دار. اما اگر همین انگور را در سایه قرار دهند تا خشک شود به آن سایه خشک می گویند.

فرش دستباف ملایر

شهرستان ملایر و بخشها و روستاهای تابعه آن یکی از مراکز پر اهمیت تولید فرش در این استان است. فرشهای این ناحیه خاصه آنهای که قدمت بافت بیشتری دارند همواره در بازارهای داخل و خارج از شهرت خوبی بهره داشته اند. در مناطق شمالی و شرقی آن مانند حسین آباد، جوکار اکثراً فرش های یک پوده و با گره ترکی و در طرح شکسته با طرحهای هراتی و ایلیاتی که از نقشهای کردی و قفقاز نشأت می گیرند بافته می شوند در حالی که بافندگان مناطق جنوبی ملایر سنتهای بافندگی مناطق فارس زبان از جمله استعمال گره نامتقارن و کاربرد دو نخ پود و نقشه های متداول در فراهان و ساروق را پیروی می کنند. قرمز و آبی تیره و زرد کمرنگ به صورت رنگهای غالب در فرش های این ناحیه دیده می شوند. در میان مراکز بافندگی جنوب ملایر روستاهای جوزان – علمدار – میشن – مانیزان شهرت بیشتری دارند در حسین آباد وجوکار فرش هایی با طرح هراتی می بافند. اشکال ترکیب دهنده نقش هراتی در این فرشها در ابعاد کوچکی طراحی می شوند. طراحان نقش قالی این نوع طرح مینیاتور هراتی را اصطلاحاً ریزه ماهی می خوانند. فرش های حسین آباد اغلب در اندازه های ذرع و نیم و دو ذرعی و همچنین کناره و اغلب با بافت متوسط به بازار عرضه می شوند. متن این فرش ها اغلب به رنگ قرمز درخشان و حاشیه پهن آنها به رنگ سفید عاجی است.

مبل ملایر

تولید انواع صنایع دستی چوبی مانند: خراطی، ظرفیت کاری، منبت کاری از دیر باز در ملایر رواج داشته است. در سالهای اخیر علاوه بر شهرهای مذکور در روستاهای روستاهای دهنوآورزمان، حسین آباد شاملو و بخش جوکار از توابع ملایر نیز، به تولید این صنعت می‌پردازند. که البته در این بین روستای دهنوآورزمان شهرتی یافته که همه کشور این روستا را به عنوان روستایی نمونه در صنعت مبل و منبت میشناسند. به طوری که فقط ۶۳ درصد مبل و منبت کشور در شهرستان ملایر تولید می شود و در این زمینه می توان گفت که شهرستان ملایر رتبه اول را در کشور دارا می باشد.از دیگر صنایع دستی چشمگیر شهرستان ملایر می توان به مرواربافی یا همان سبد بافی اشاره کرد. وجود ترکه های چوبی با کیفیت و مرغوب در این شهرستان از عوامل موثر در رشد این صنعت دستی در این شهرستان است.به دلیل همین کیفیت مناسب ترکه های ملایر هنرمندانی که دراستان های شمالی کشور به این صنعت دستی اشتغال دارند چوب مورد نیاز خود را از شهرستان ملایر تامین می کنند.این ترکه‌ها در روستاهای گوراب، داویجان، می آباد و حرم آباد از توابع ملایر توسط کشاورزان کاشته می‌شود. مروار بافی ملایر پس از سفال لالجین رتبه دوم صادرات صنایع دستی استان همدان را به خارج از کشور به خود اختصاص داده است.

سوغات ملایر
سوغات ملایر


   تبلیغات    

                 تور کیش


مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

بخش های ضروری علامت گذاری شده اند *